Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Πανελλήνιοι Δελφικοί Αγώνες Ποίησης



Στις 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν οι Πανελλήνιοι Δελφικοί Αγώνες Ποίησης που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Οι συμμετέχοντες σε αυτούς τους αγώνες ήταν πενήντα έξι ποιητές από όλα τα μέρη της Ελλάδος και την Κύπρο. Τόσοι επιλέχτηκαν από τη κριτική επιτροπή μέσα σε περισσότερους από διακοσίους που έστειλαν στην Ένωση ποιήματά τους. Στους Δελφούς κρίθηκε εκτός των άλλων η ποιητική απαγγελία από διαφορετική επιτροπή και αποδόθηκε η τελική βαθμολογία σε κάθε ποιητή.
    Σ' αυτή τη διοργάνωση πήραν μέρος οι Αγχιαλίτες ποιητές Λάσκαρης Ζαράρης με το ποίημα: "Στην κοιλάδα των ωραίων αγαλμάτων" και η Άννα Ζαράρη με το ποίημα: "Κορίτσι του καλοκαιριού". Ήταν οι μοναδικοί που προκρίθηκαν από το νομό Μαγνησίας. Επίσης, από τους όμορους νομούς προκρίθηκαν ακόμη ποιητές από την Ελασσόνα (επρόκειτο κατά γενική ομολογία για μία εξαιρετική απαγγελία που πήρε δικαίως το πρώτο βραβείο), από τα Τρίκαλα και τη Λαμία. Οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι όπως ήταν φυσικό προέρχονταν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά μετείχαν και αρκετοί από την Κρήτη.
   Δόθηκαν τέσσερα βραβεία και εννιά ίσης αξίας έπαινοι. Ο ποιητής Λάσκαρης Ζαράρης έλαβε τελικά έπαινο. Η συμμετοχή και μόνο ήταν μεγάλη δικαίωση για τους ποιητές που προκρίθηκαν ανάμεσα σε διακόσιους υποψηφίους. Το κλίμα του διαγωνισμού ήταν πολύ ευχάριστο. Την προηγούμενη ημέρα -όπως συνηθίζεται- οι διαγωνιζόμενοι μετείχαν σε δείπνο με ποιοτική μουσική, για να γνωριστούν μεταξύ τους, να χορέψουν και να διασκεδάζουν. Την επομένη το πρωί άρχισαν οι απαγγελίες που διήρκεσαν μέχρι το μεσημέρι. Μεσολάβησαν τρεις ώρες διάλειμμα για φαγητό και καφέ κατά τη διάρκεια του οποίου οι επιτροπές συνεδρίασαν για να καταλήξουν στα αποτελέσματα. Έτσι το απόγευμα ανακοινώθηκαν τα βραβεία στους διαγωνιζόμενους.
    Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και ο Δήμος Δελφών στήριξε και στηρίζει αυτή τη διοργάνωση παραχωρώντας το κτίριο του Δήμου όπου γίνονται οι εκδηλώσεις. Το Πνευματικό κέντρο Αγγέλου Σικελιανού και Εύας Πάλμερ αντηχεί κάθε χρόνο από τις φωνές των ποιητών, άλλοτε γλυκές και άλλοτε αυστηρές, που εκφράζουν με πάθος και παραστατικότητα τους καημούς και τους πόθους τους, την αγάπη και την έκσταση, τον πόνο και το όνειρο, τη ζωή και τη λογική, το ωραίο και το υψηλό, ακόμη και με την εννοηματική σιωπή των παύσεων, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις των προσώπων· δίνοντας ζωή στις λέξεις εκπέμπουν όχι μόνο το προσωπικό τους μήνυμα, αλλά και τον ιδιαίτερο παλμό που αντιστοιχεί στην παγκόσμια κίνηση των σωμάτων. Ρίχνουν τα δίχτυα τους στην θάλασσα της Ψυχής του κόσμου, για να αλιεύσουν και πάλι τη θάλασσα. Σχηματίζουν μορφές πάνω στην ύλη, υποστασιοποιώντας και ονειρευόμενοι τη φύση, θεώμενοι την ουσία της, λατρεύουν την πηγή της. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες για τις προσπάθειες, τη συμμετοχή και τη βράβευσή τους. Έπαινοι αξίζουν επίσης στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για τη διοργάνωση του διαγωνισμού.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου